kryptovaluutta

kryptovaluutta

Kryptovaluutta on yksi aikakauden suurista ilmiöistä – mitä kryptovaluutta oikein on? Mistä kryptovaluuttaa ostetaan ja myydään? Miten kryptopörssit toimivat? Mikä on seuraava bitcoin? Lue lisää alta ja olet toivottavasti viisaampi.

Mitä kryptovaluutta on?

Lyhyesti sanottuna kyseessä on kryptografinen digitaalinen raha, joka on luotu mahdollistamaan keskinäiset turvalliset rahasiirrot verkossa.

Pohjana toimii salaus, joka ei ole uusi keksintö, vaan jonka juuret ovat toisessa maailmansodassa. Salaus syntyi, koska toisen maailmansodan aikana oli suuri tarve siirtää tietoja laitteesta toiseen turvallisesti. Salaus perustuu matematiikkaan ja myöhemmin tietojenkäsittelytieteeseen. Salattaessa tiedot siirretään lukukelvottomina koodeina, jotka ovat jälleen luettavissa oikeiden koodien avulla.

Salaus sopii siis selkeästi hyvin rahan siirtoon, sillä näin rahasiirroista saadaan turvallisempia ja anonyymeja. Kryptografisia siirtoja ei siis valvota keskitetysti, vaan valvojina toimii suurempi joukko ihmisiä ja tietokoneita hajautetusti, koska kryptovaluutat eivät ole fyysisiä vaan pelkästään digitaalisia, eikä niitä voi nostaa käteiseksi rahaksi.

Kryptovaluutta-kaupankäynnin suuria kaupanvälittäjiä ovat muun muassa

  1. Avatrade
  2. eToro

Kryptovaluutan ostaminen

Kryptovaluutan ostaminen on nykyään huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi vain muutama vuosi sitten, useammasta seikasta johtuen. Ensinnäkin kryptopörssejä on paljon enemmän ja ne ovat paljon parempia. Samalla useimmat suuret CFD-myyntialustat ovat aloittaneet kaupankäynnin kryptovaluuttojen hinnanerosopimuksilla (Contract for Difference, CFD), minkä ansiosta useammat kaupankävijät pääsevät helpommin käsiksi kryptovaluutoihin ja voivat spekuloida epävakaiden kryptovaluuttojen kanssa. Sekä pörssien lisääntynyt määrä, että kaikkien suurten verkossa toimivien FX-välittäjien toiminnan laajentuminen kryptovaluutoihin on saanut aikaan sen, että kryptovaluuttojen ostamisesta on tullut helpompaa ja valuuttojen saatavilla olevuus on ollut parempaa kuin mitä kryptovaluutoihin sijoittaminen ja niillä kaupankäynti oli muutama vuosi sitten.

Kryptovaluuttaan sijoittaminen

Kuten totesimme, kryptovaluutoilla kaupankäyntiin on kaksi laajalti käytössä olevaa tapaa: joko kryptopörssin kautta, jossa alustalla ostetaan ja myydään itse kryptovaluuttaa, tai CFD-muodossa (hinnanerosopimus), jossa sijoitetaan kryptopörssin kurssiin ja kurssin kehitykseen. Haluaisimme joka tapauksessa huomauttaa, että kryptovaluutoilla kaupankäyntiin liittyy huomattavia riskejä, sillä valuuttojen vaihtokurssi on erittäin vaihteleva (epävakainen) verrattuna perinteisillä valuutoilla kaupankäyntiin, jossa sijoitetaan enimmäkseen hyvin pieniin kurssivaihteluihin.

Kryptovaluuttapörssiin sijoittamisen riskit

Sijoittaminen ei todellakaan ole riskitöntä, eikä näin ole myöskään kryptografisen sijoittamisen kohdalla. Tässä muutama kryptografiseen kaupankäyntiin liittyvä riski, joista on syytä olla tietoinen:

Kryptovaluuttaan sijoittamiseen sisältyy riski. Mitä tulee kryptovaluuttakaupankäyntiin, riskinä on tietenkin se, että häviät runsaasti rahaa, koska hinta putoaa yllättäen ja markkinoilla ei ole ostajia. Epävakaisuuden tärkeys CFD:iden kohdalla on hieman erilainen.

CFD-sijoittamisen riskit

Kun käyt kauppaa hyvällä välittäjällä, lähdet liikkeelle heidän asemastaan, mikä rajoittaa tappioita silloin, kun sijoitukselle käy huonosti. Kannattaa kuitenkin kysyä välittäjältä ennen suuren tilauksen tekoa, voitko riskeerata suuremman summan kuin tililläsi on ääritapauksissa.

Yhtenä esimerkkinä on Saxo Bank, joka Sveitsin frangin voimakkaan vaihtelun yhteydessä yritti kattaa epäonnekkaiden sijoittajiensa tappiot, jotka olivat sijoittaneet Sveitsin frangia vastaan tai ottivat lainaa Sveitsin frangeina muutama vuosi sitten.

Toinen seikka, joka saattaa muodostua riskiksi CFD-kryptokaupankäynnissä, on vipuvaikutus. Kun sijoitat CFD:ihin ja vipuun, mahdollisuutesi tienata suhteettomasti rahaa sijoitukseesi suhteutettuna kasvaa, mutta myös riski kasvaa samalla vauhdilla. Muistathan myös sen, että sijoituksesi vipurahan “lainaamisesta” veloitetaan usein myös pieni palkkio.